Waarom een windscherm de beste investering is die u kunt doen voor uw tuin

Een gezonde, productieve tuin is een tuin die beschermd is tegen schadelijke elementen. Je kunt je planten beschermen tegen harde wind, te veel zon en kille avondtemperaturen door een windscherm aan te planten. Een windscherm is in feite een rij planten die de heersende wind tegenhoudt en bescherming biedt voor je tuin. In deze blogbijdrage vertellen we je alles wat je moet weten over het investeren in een windscherm voor je eigen achtertuin, dus lees verder voor meer informatie op de site van de Tuincollectie.

Wat is een windscherm?

Een windscherm is een houten of kunststof schutting, een rij bomen, struiken of hoge gewassen die dicht bij een tuin worden geplant om deze tegen wind en koude te beschermen. Windschermen worden ook wel beschuttingsgordels genoemd. Windschermen worden gebruikt om groeiende gewassen te beschermen tegen sterke wind. Windschermen worden het meest gebruikt in gebieden met sterke overheersende winden, zoals langs open velden aan de kust of in semi-aride gebieden. Windschermen zijn ook effectief tegen stof, wat van pas komt als u in een open veld plant en het stof laag moet houden. Windschermen bestaan meestal uit een rij bomen of struiken die zo dicht mogelijk bij elkaar staan. Het doel is om zoveel mogelijk wind tegen te houden en toch zonlicht toe te laten tot de planten die op het veld groeien.

Waarom een windscherm in uw tuin plaatsen?

Windschermen worden vaak gebruikt om gewassen, vee en tuinen te beschermen tegen harde wind. Als u een windscherm plant, leidt u de windstroom om en creëert u een mooie omgeving voor uw planten om te bloeien. Een windscherm kan uw tuinplanten beschermen tegen harde wind en extreme temperaturen. Door een windscherm aan te brengen, kunt u veel tuinproblemen voorkomen, waaronder:
– Harde wind en koude temperaturen verminderen de productie van gewassen
– Onkruid neemt uw tuin over
– Verbranden van bladeren wanneer de zon te sterk is
– Verlies van vocht in de bodem
– Verminderde vruchtbaarheid van de bodem

Windschermen kunnen ook helpen waterverlies uit de bodem te voorkomen omdat ze de windstroom breken en uw planten beschermen tegen de sterke zonnestralen.

Welke planten kun je als windscherm gebruiken?

Voor een snel windscherm kunt u snelgroeiende bomen en struiken planten die inheems zijn in uw gebied. U kunt ook een meer permanente structuur aanbrengen door hoge wijnstokken op latwerk te planten om een lange, ononderbroken rij wijnstokken te creëren. Hier zijn een paar voorbeelden van planten die geweldige windschermen vormen: Wijnstokken op traliewerk die aan afrasteringspalen groeien. Bomen hagen van struiken. Barrières van dicht beplante gewassen.

Een windscherm is doeltreffender als het uit verschillende soorten planten bestaat, zodat het verschillende windrichtingen kan opvangen. U kunt bomen en struiken toevoegen aan uw bestaande windscherm om het meer divers te maken.

Waar installeer je een windscherm?

Een windscherm is het meest effectief als het wordt geplaatst op een plek waar het altijd hard waait. Voorbeelden zijn:
Langs een open veld – Langs de rand van een open veld of een veld met weinig of geen vegetatie om bescherming te bieden, kan een windscherm helpen windsnelheden te verminderen die schadelijk zijn voor gewassen. Langs de rand van een veld met een rij bomen kan een windscherm de windstroom ombuigen en bescherming bieden aan nabijgelegen tuinen.
Langs een heuvel – Een windscherm dat aan de lijzijde van een heuvel is geplant, kan de wind wegleiden van een tuin. Langs een natuurlijke barrière.
Een windscherm kan helpen tuinen te beschermen tegen winden die door valleien, rond bergen of door andere natuurlijke barrières worden geslingerd.

Waar koop ik een windscherm?

Als u klaar bent om een windscherm te kopen, ga dan op zoek naar een plantenkwekerij in de buurt. Zorg ervoor dat je planten kiest die geschikt zijn voor jouw gebied en die in jouw bodemomstandigheden zullen overleven. U kunt ook wijnstokken kopen die geschikt zijn om op schuttingen of schutting- of traliewerk te groeien. Bent u op zoek naar een uittrekbaar windscherm? Kom dan eens langs bij De Tuinwinkel Online, zij hebben een groot assortiment.

Conclusie

Een windscherm is een houten of kunsstof schutting of een rij bomen, struiken of hoge gewassen die dicht bij een tuin worden geplant om deze te beschermen tegen wind en koude temperaturen. Windschermen worden ook wel beschuttingsgordels of windschermen genoemd. Windschermen zijn in vele delen van de wereld heel gewoon, aangezien de meeste landbouwbedrijven ermee zijn omgeven. Windschermen worden gebruikt om groeiende gewassen te beschermen tegen sterke wind.