Fylogenetische relaties van planten

Planten zijn eukaryote organismen die behoren tot het koninkrijk Plantae. Ze staan ​​bekend om hun stijve celwanden en fotosynthetische eigenschappen. Hun naam komt van het Latijnse planta, wat ‘plant’ betekent.
Bloeiende planten

Bloemenplanten vormen ongeveer 90 procent van de Kingdom Plantae, met een totaal aantal beschreven soorten van meer dan 250.000. Veel tropische soorten hebben geen naam. Bloeiende planten hebben bijna elk klimaat op aarde gekoloniseerd en hebben zich zelfs aangepast aan zoute omstandigheden. Toch leeft slechts een klein aantal bloeiende planten in de oceaan, en ze worden geclassificeerd als echte mariene angiospermen. Dit artikel geeft een overzicht van de fylogenetische relaties van bloeiende planten.
Kruidachtige planten

Kruidachtige planten hebben stengels zonder hout, vaak met ondergrondse delen. Eenjarige planten zijn ook kruidachtig, omdat ze slechts één groeiseizoen groeien en dan afsterven. Deze planten kunnen zowel eenjarige als vaste planten zijn. De meeste vaste planten, waaronder grassen en varens, hebben houtachtige stengels. Hier zijn enkele voorbeelden van planten met beide soorten stengels:
embryofyten

Embryofyten in planten zijn ontstaan ​​uit de groene algen en meercellige charofyten die op het land leven. Ze lijken op bestaande planten en hebben dezelfde apicale celgroeiorganisatie. Ze hebben archegonia en antheridia, en hun nagelriemen beheersen het waterverlies in de grond. De vroegste embryofyten hadden vloeibaar water nodig om te bevruchten. In de evolutionaire geschiedenis van planten zijn er twee hoofdfasen geweest: de eerste fase van het plantenleven en de tweede fase van plantengroei.
Parasitaire planten

Wat zijn parasitaire planten? Parasitaire planten halen voeding uit een andere plant. Ze vormen ongeveer 1% van alle angiospermen en zijn te vinden in bijna elk bioom op aarde. Vanwege hun uiteenlopende gewoonten zijn parasitaire planten algemeen en wijdverbreid. Je hebt ze misschien pas opgemerkt als je hun verspreiding in de natuurlijke wereld hebt bestudeerd. Lees verder voor meer informatie over parasitaire planten. Misschien herken je zelfs enkele van de planten die je op straat ziet.
Heterotrofe planten

Heterotrofe planten zijn niet groen en zijn niet afhankelijk van fotosynthese. In plaats daarvan zijn ze parasitair op een andere plant. Deze planten halen hun voeding uit de groene plant via structuren in hun wortels, ook wel haustoria genoemd. Voorbeelden van parasitaire planten zijn gemalen kegel, squawroot en alle leden van de familie van de bremraap. De twee belangrijkste soorten heterotrofe planten zijn parasitair en autotroof.